Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Túl sokat gyarapodott a baba?

Kedves Eszter!
Ismet a segitseget szeretnem kerni.
Kislanyom 5 hetes. A heten voltunk az elso statusz vizsgalaton, ahol a doktornonk nem, csak a  vedononk volt jelen. A merlegeles utan azt mondta, hogy tul nagy a sulygyarapodas.

Hanna 3100grammal, 53cm-rel szuletett, 3000grammal jottunk haza a korhazbol es a tegnapi vizsgalaton 4740grammot mutatott a merleg. Hanna vegyes taplalasu, az etkezeseket mindig szoptatassal kezdjuk, valtozo mennyisegeket szokott szopizni. A merlegunk sajnos eleg pontatlan, igy egy ideje nem merem, hagyom szopizni, ameddig el nem engedi. Ezutan altalaban elalszik, de ahogy lerakom felebred es meg "enni ker", ekkor jon a tapszer. A szopizas 20-60 ml kb,van amikor semmi, a tapszer altalaban 90ml, amit valamikor elfogyaszt, van amikor hagy belole. Altalaban 3 orankent ehes,ejszaka van hogy 4ora is eltelik etkezesek kozott.
A napi mennyiseg, amit megeszik 670-710 ml kozott van.
Kerdesem, hogy a sulygyarapodasa valoban nagyon soknak szamit-e? Mennyit ehet maximum egy nap?
A vedono azt tanacsolta, hogy adjak csak max 20 ml tapszert, de ezt kivitelezhetetlennek gondolom,
mert hat ha ehes es sir, ha nem szopizik semmit muszaj adnom neki, 20ml-rel nem elegedne meg.
On mit javasol?
Ezen kivul ma uj jelensegkent azt tapasztaltam, hogy minden pelusban volt szeklet, ami keves mennyisegu es beszivja a pelenka. Eddig 2 naponta volt egy nagyobb mennyisegu szeklet. Mikortol beszelhetunk hasmenesrol? Kell-e aggodnom a ma tapasztaltak miatt?

Koszonom elore is a valaszokat!
Udvozlettel: Kinga

___________________________________________________________________________________________

Kedves Kinga!

Az első hat hónapban a babák 600 g-ot szoktak hízni, ez az átlag. Ettől lehet kissé eltérni, de az Önök esetében ez kissé nagyobb mértékű. Ráadásul az első hónapban inkább nem szokták a 600 g-ot meghízni a babák.

Én is azt javasolom, amit a kolléganőm, hogy egy kicsit visszább kell fogni a tápszerezést. De én azt javaslom, hogy ne legyünk ilyen drasztikusak, hogy csak 20 ml adjon neki, hanem fokozatosan kell csökkenteni a mennyiséget, mert Hanna gyomra már kitágult, így nyilván nem fog megelégedni kevesebbel. Viszont ha azt a mennyiséget, amit meg szeretnénk etetni vele (ami napról napra kevesebb), elhúzva adjuk neki (a gyomor teltségét csak 20 perc után érezzük), akkor ő is meg fog állni, mert teltséget fog érezni.

Ha a pelusban nem sok széklet van, amit felszív, az nem nevezhető hasmenésnek, inkább a szelek mikor távoznak Hannától, a végbél záróizom elenged, ez nem baj. Jobban figyeli kell a popsi ápolására, hogy nehogy kicsípje a széklet és ha a mennyiség változik, akkor az okot kell megkeresni vagy ha napokig fennáll a probléma, akkor érdemes a gyermekorvost megkeresni.

Üdvözlettel: Tokodi Eszter