Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Széklet gyakorisága és színe mikor elfogadható?

Kedves Védőnő!
2 hetes kislanyommal kapcsolatban szeretnek kerdezni. Sajnos nincs eleg anyatejem, igy tapszeres potlasra van szukseg. 3 orankent eszik, altalaman 40ml anyatej es 60 ml tapszer az arany.


Nem minden nap van szeklete. Ma, ket szeklet nelkuli nap utan adtam neki egy negyed glicerines kupot, ami megtette hatasat, viszont sotet zold szinu higabb allagu szekletet produkalt, amitol megijedtem.  Kerdesem, hogy  a szeklet gyakorisaga es a szine normalisnak mondhato e?
Koszonom elore is!
Udvozlettel: Kinga

________________________________________________________________________________

Kedves Kinga!

A csak anyatejes széklet aranysárga színű, a tápszeres babáké pedig barnás színű. Ha a babának zöld színű a széklete nem kell megijedni, viszont ennek okát fel kell deríteni. Sok minden okozhatja. Fontos, hogy a széklet csak zöld vagy bűzös is vagy pöttyös bőrpír kísérte-e? Az anyatejjel átkerül a babába az anya által fogyasztott táplálék, amire a baba gyomra nem biztos, hogy megfelelően reagál, illetve még számára ismeretlen, ezért nehezebb feldolgoznia  illetve allergiás is lehet. Például most gondolok a túlzott tej/tejtermékbevitelre vagy a túlzott zöldségfogyasztásra. A legtöbb esetben viszont az átállás okozza ezt a problémát és ha a Pici gyomra illetve emésztőrendszere megszokja az új táplálékot, beáll a rend és normál székletet produkál.

Az anyatejes babáknak naponta vagy naponta többször van székletük illetve olyan is előfordul, hogy több nap is kimarad széklet tekintetében, mert mindent felhasznál a baba és nem marad salakanyag. Tápszeres babáknál napi egyszer szokott lenni széklet, de ezzel sem szabad általánosítani, mert vannak olyan babák, akik ritkábban ürítenek székletet. Az Ön kisbabája vegyes táplálású, így egy köztes napi vagy kétnaponta üríthet székletet, de ezt sem lehet általánosítani. Van-e Ön gyermekének görcsös hasfájása? Szokta felhúzni a lábát a pocakjához? Megfeszül közben az arca. Mennek-e a szelek? Ekkor érdemes megmasszírozni a babánk pocakját.

A kúp ritkán megoldást jelenthet viszont nem rendszeres használatát javasolnám. Megoldás lehet, ha plusz folyadékot (forralt lehűtött vizet vagy babavizet) adunk gyermekünknek. Főleg, hogy most jön a nagy meleg és több folyadékra lesz szüksége. Ez tud javítani a széklet szilárdságán. De jelen esetben híg székletről van szó, így ez a tényező nem elsődleges fontosságú.

Javasolnám még a kúp helyett a lázmérő hegyének krémmel való bekenését és azzal nagyon óvatosan a végbélbe helyezését kb. 1 centire, de ezt se naponta és nem rendszeresen.

Ha bármi kérdése volna, írjon Nekem!

Üdvözlettel: Tokodi Eszter védőnő