Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Kizárólag anyatejes 7 hónapos babám egyre kevesebbet akar szopizni. A hozzátáplálási probálkozásaim sikertelenek voltak. Mit tegyek?

Kedves Vedono!

Kislanyom Julius 1.-en lesz 7 honapos.

Kizarolag anyatejet kapott eddig. Voltak probalkozasaink pepes etelekkel, inkabb kevesebb sikerrel.

Az elmult 3-4 hetben folyamatosan csokken a szoptatasok szama.

Napkozben elofordul,hogy 8-10 oraig sem akar szopizni a kislanyom.

Vizzel itatom a kiszaradas elkerulese miatt.

Sulya az elmult 2 hetben stagnal,nem volt gyarapodas.

Kerem szives tanacsat illetve velemenyet a helyzetunkrol.

 

(Kulfoldon elunk,elnezeset kerem az ekezetek hianya miatt.)

Valaszat varva,

Melinda

_________________________________________________________________________________

Kedves Melinda!

Gratulálok, hogy ilyen kitartóan szoptat, elismerésre méltó. A legjobb táplálék a babának az anyatej, de  kizárólagos szoptatás csak 6 hónapos korig javasolt. Ezért azt javasolnám, hogy mihamarabb kezdje el a hozzátáplálást. Itt a legfontosabb a fokozatosság és a kitartás. Mivel a babának az anyatej után nehéz az új ismeretlen ételekkel megbarátkoznia, mivel nem csak az íze, az állaga is más. Egy étel bevezetése 4-5 napig tart. Elsőre csak 1-2 kanál, majd egyre több, majd 4.-5. nap kapja meg egy teljes adagnak a mennyiségét. Ez általában a déli szopi kiváltása. 5.-6. nap ismét egy új ételt kell kapjon, aminek szintén 4-5 napig tart a bevezetése. Többször kell megkóstoltatni, hogy megismerje az új ízt, ezért tart több napig. Nem szabad első alkalom után feladni és új ételt adni neki. Figyelnünk kell majd arra is, hogy a széklete meg fog változni, ezen nem szabad meglepődnünk, számítanunk kell rá. Lesz olyan étel, ami olyan hatással is lehet a babánkra, ami székrekedést okoz, akkor ezt az ételt el kell hagynunk vagy kombinálnunk kell egy olyan étellel, ami hígabbá teszi gyermekük székletét.

Nagyon fontos viszont, hogy folyadékot mindenképpen be kell juttatni a szervezetébe, ahogy Ön is írta. Erre a legalkalmasabb az anyatej, viszont ha nem fogadja el, akkor babavíz vagy forralt lehűtött víz javasolt. Ha egyáltalán nem akar szopizni, akkor mindenképpen érdemes elmenni a háziorvoshoz egy megfelelő tápszer felírását kérni vagy a korának megfelelőt vásárolni a gyógyszertárban vagy drogériában. Ettől is megváltozik a széklet állaga és színe. A tápszer mellé is kell folyadékot a szervezetbe juttatni és a hozzátáplálást folytatni kell. Fontos, hogy az elkészített étel teljesen pépes állagú legyen és nem sűrű (anyatejjel hígítható vagy egy kis babavízzel vagy a kifőzött étel pl. burgonya vizével).

Első ételek pl. a főtt burgonya, alma, sárgarépa, őszibarack, cékla stb.

Ki lehet próbálni a rizspépeket is, nagyon szokott ízleni a babáknak.

Remélem tudtam segíteni, amennyiben kérdése lenne, várom jelentkezését, illetve ha megoldódik a helyzet, akkor is.

Üdvözlettel: Tokodi Eszter védőnő