Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

10 hónapos kisfiam még nem mászik és nem is áll fel. Menjek további szakemberhez?

Kedves Védőnő!

10 hónapos kisfiam még nem mászik és nem is áll fel. Már járunk Dévény-tornára. Szépen kúszik, négykézlábra már 2 hónapja feláll, hintázik, és felül szépen. De nem mászik és nem is áll fel, még csak próbálkozást sem látok.

Nagyon aggódom, és csak ezen jár az agyam egész nap, hogy miért nem. A Dévényes szerint nincs semmi gond, csak kicsit később kezd mindent (9 hósan kezdett kúszni is). Gyerekorvos is mindent rendben talált. De vele egykorúak már majdhogynem szaladnak. Önnek mi a véleménye? Menjek további szakemberhez? Vagy türelmesebbnek kellene lennem?

Köszönöm. Üdv, Szilvia

_____________________________________________

Kedves Szilvia!

Mivel nem ismerem személyesen a gyermekét, nem láttam a fejlődésének menetét így csak az elmondottak alapján tudok Önnek válaszolni. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy ne hasonlítgassa gyermekét a másik gyermekekhez. Minden gyermek fejlődése egyéni. Úgy látom, hogy Ön mindent megtesz érte. Ne siettesse a fejlődését! Várjon türelemmel! És vigye el a tornákra! Mást én sem tudok javasolni. Ki kell várni az egyéni mozgásfejlődést. Esetleg Ön vagy párja nem volt később érő típus? Mert az is lehet, hogy genetikailag öröklődött.

Üdvözlettel: Tokodi Eszter védőnő