Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

8 hós a fiam. Nem kúszik, nem mászik, ez miatt aggódnom kellene vagy van még időnk?

Jó Napot Kívánok!
Április 18-án lesz 8 hós a fiam 9 kg és 76 cm! Nem kúszik, nem mászik, ez miatt aggódnom kellene vagy van még időnk?? Szeretném megtudni, hogy ez okozhat e bármi problémát a fejlődésében?? Kell-e emiatt esetleg orvoshoz fordulni??

Köszönöm a válaszát!! Üdv: Anita

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves Anita!

Általában a csecsemők 7-9 hónapos kor között kezdenek el kúszni, majd mászni. Még gyermeke nincs elkésve. Fontos, hogy próbáljuk felkelteni az érdeklődését különböző tárgyakkal, amit nem elérhető közelségbe helyezünk el számukra és ezzel ösztönözzük arra, hogy erőfeszítéseket tegyenek a tárgy irányában. Először lehet sírni, kezd és ügyetlenül a tárgy irányába nyúl. Hagyjuk egy kicsit, hogy próbálkozzon, majd toljuk közelebb, hogy elérje. Következő alkalommal, már ne adjuk oda illetve mindig egy icipicit vigyük hátrébb és egy idő után elkezd a tárgy után haladni. Ne adjuk fel 1-2 próbálkozás után. Fontos elmondani, hogy minden babának különböző ütemben megy végbe a fejlődése, és lehet az Ön gyermekénél ez picit később fog történni, de lehet utána rögtön mászni fog és feláll. Ezt nem lehet tudni. Ha kimarad egy mozgásfejlődési lépcsőfok legyen a kúszás vagy a mászás, az okozhat a későbbiekben problémát, de az hogy egy kicsit később tanulja meg, az nem.

Amennyiben izmai is fejletlenebbek vagy van bármiféle korábbi előzmény a csecsemő életében, gondolok itt például születéskori oxigénhiányra, akkor szükséges szakembert felkeresni, amúgy csak türelmesen várjuk csecsemőnk fejlődését.

Üdvözlettel: Tokodi Eszter védőnő