Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Szeretném megtudni miért alakul ki egy 1-2 hetes babának szájpenész? Ha a gyógyszertári ecsetelős módszer nem válik be akkor van-e valamilyen házi praktika megoldásnak?

mindennapi anya vedono valaszol szajpenesz

Kedves Eszter!

Szeretném megtudni miért alakul ki egy 1-2 hetes babának szájpenész? Ha a gyógyszertári ecsetelős módszer nem válik be akkor van-e valamilyen házi praktika megoldásnak?

Előre is köszönöm a választ.
Szilvi

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves Szilvi!

A szájpenész egy gomba, ami egészséges emberben is megtalálható. Akkor van baj, ha elszaporodik és az egyensúly megváltozik. A babáknak még gyenge az immunrendszerük, ezért kell jobban odafigyelni a fertőtlenítésre. A csecsemőknél elég gyakran előforduló probléma. Ha az anyának szüléskor hüvelyi candida fertőzése van, akkor az újszülött már szüléskor megfertőződik. De ha nem megfelelően van fertőtlenítve a cumi vagy a cumisüveg, akkor is elkaphatja.

A szájpenészre gyógyszertárban kapható bórax-glicerines ecsetelést alkalmazhatunk. De nem mindegy, hogy hogyan? Mert, ha nem megfelelően alkalmazzuk a kezelést, könnyen visszafertőződik az egész szájüreg, sőt az egész emésztőrendszer. Több rétegben körbecsavarjuk az ujjunkra a gézlapokat, amit jól átitatunk és mindenhol az egész szájüreget erős dörzsöléssel áttörölgetjük. Ha jól elsajátítottuk a technikát, el fog múlni. Ha mégse sikerülne, fel kell keresni a gyermekorvost.

Ha szükséges homeopátiás golyócskákat is alkalmazhatunk (Candida albicans CH15 hígítással napi 1x5 golyócska), de erről is a gyermekorvost meg kell kérdezni. Illetve ha a nemi szervekre is átterjedt a fertőzés, akkor krémmel kell kezelni azon területeket is.

Figyeljük oda azokra a játékokra, cumikra, amit a gyermek a szájába tesz, ezeket is fertőtlenítsük és nem utolsó sorban az emlőt is ecseteljük bórax-glicerines oldattal.

Üdvözlettel: Tokodi Eszter védőnő