Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Kisbabám alvási szokása hirtelen megváltozott, és olyan, mintha elfelejtett volna aludni. Mi lehet ennek az oka?

Kedves Eszter!

Kisbabám alvási szokása hirtelen megváltozott, és olyan, mintha elfelejtett volna aludni. Mi lehet ennek az oka?

Blogomban részletesen is leírom a változást: http://www.mindennapianya.hu/blog/166-elfelejtett-aludni

Köszönöm válaszod!

Kedves Mindennapi anya!

Történt valami változás Fanni életében, napirendjében, amióta nem ringatja magát elalváskor? Esetleg előfordult, hogy nem Te altattad el? Vagy Te fektetted le, de a Párod vette fel ébredéskor? Lehet, hogy a baba, fél, hogy örökre eltűnsz. Az is előfordulhat, hogy megijedt, mikor legutoljára ringatta magát, mert valami zaj zavarta meg (szekrényt tologatott a szomszéd, leesett valami, stb.). Vagy rosszat álmodott.

Egy ilyen kis Manó életében még bármilyen apró változás megzavarhatja a napi rutint, és meg kell tanulnia kezelni az új helyzetet. Fontos, hogy próbáljátok a régi rendszert újra alkalmazni, vagy az új szokásokat rendszeresíteni, hogy a baba megnyugodjon, és biztosítva legyen, hogy pl. anya nem fog eltűnni. Próbáljátok a babamasszázst alkalmazni, mert az ellazítja a babát, és segíti az alvást. Esetleg csendes zenével, vagy a korábban alkalmazott hajszárítós zajjal segítsétek a babát az elalvásban.

 

Mindennapi anya válasza/kommentje:

Érdekes, mert átgondoltam, hogy volt-e valami változás Fanni életében, és megállapítottam, hogy semmi, szóval totál váratlan fordulat ez az alvásmizéria. És amikor Esztertől megkaptam a levelet, nagyon meglepődtem, mert a felsorolt lehetőségek közül kb. mindegyik igaz lehet. Többször mentem most el otthonról: este Kolléganőkhöz, fogorvoshoz, vásárolni, stb. És ha fent volt, akkor még ki is kísértek Párommal, semmi hiszti nem volt, de lehet, hogy Fanninál így csapódott le anya távozásának félelme. Este és napközben is volt, hogy felváltva tettük le és vettük fel aludni, és mivel Párom itthon volt szabadságon, így sokszor Ő intézte a fektetést/altatást, amit egyébként mindig én szoktam. (Ezt nagyon is élveztem, főleg, ha egy órát kellett altatni, mert olyan is volt, hogy ettől elveszítettem a türelmemet.) Megpróbálom majd masszírozni Manót, bár nem nagyon marad egy helyben. J Holnaptól minden a régi rendszerben folytatódik, mert Apa ismét dolgozik. Bízom benne, hogy pár nap alatt rendeződnek-e a dolgok, és beköszönt ismét a békés alvás. Köszönöm a választ!

2015.01.11.