Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Gyermekem születésével gyökeresen megváltozott az életem, minden időmet és gondolatomat a kisbabám tölti ki. Boldog vagyok, mert hosszú próbálkozás után érkezett a családba. Mégis úgy érzem, hogy énem elveszett, és nem találok magamra. Milyen úton indulja

Kedves Ágnes!
Rengeteg anyától hallom ugyanazt a panaszt, és én is ebben a cipőben járok.
Gyermekem születésével gyökeresen megváltozott az életem, minden időmet és gondolatomat a kisbabám tölti ki. Boldog vagyok, mert hosszú próbálkozás után érkezett a családba. Mégis úgy érzem, hogy énem elveszett, és nem találok magamra. Milyen úton induljak el, hogy önmagamat is megtaláljam ebben az új életben?
Köszönöm segítségét,
Márta
 
Kedves Márta!
 
Ahhoz, hogy a kisbabádat nyugodt, kiegyensúlyozott közegben tudd nevelni, fontos, hogy te is nyugodt, kiegyensúlyozott és önmagad legyél. Így az egész család érdeke, hogy rajtuk kívül időt szakíts magadra, és azokra a dolgokra is, amelyek a szülés előtt fontosak voltak a számodra, amelyekben önmagad lehetsz:

kedvenc könyved, filmed, kirándulás, jógázás, vagy csak hallgatni a csendet vagy nézni a csillagos eget. Első lépésként mindenképpen tisztázd magadban, hogy mik azok a dolgok, tevékenységek, amelyeket önmagad megtalálásához mindenképpen be szeretnél építeni a mindennapjaidba. Ebben több eszköz is a segítségedre lehet, például kiválaszthatod azt az 5 értéket, amelyek jelenléte mindenképpen fontos az életedben, listát készíthetsz az energiát adó tevékenységeidről. Ha sikerült ezeket körvonalaznod, akkor gondold végig, hogy mikor vannak a napodban lyukas órák, vagy baba mellett inkább lyukas percek. Akár 5 perc is elég lehet például tinikorod kedvenc zeneszámának meghallgatásához, vagy egy szelet sütemény élvezetéhez. Próbálj meg minden nap legalább egy alkalommal beiktatni néhány percet csak magadra. Figyeld meg, hogy hogyan változik ettől a hangulatod, és ezáltal a babád, a családod hangulata is. Ha szülés előtt időigényesebb tevékenységekben találtad meg önmagad, azt is beiktathatod időnként: ha párod vagy egy barátod vigyáz a kicsire, nyugodtan el tudsz menni akár úszni is. De akár azt is végiggondolhatod, hogy hogyan lehet ezekbe a számodra kedves tevékenységekbe kisbabádat is bevonni: például, ha szeretsz táncolni, elmehettek ketten babatáncra.
Ne feledd, az hogy jól érezd magad a bőrödben, az egész család érdeke!

2015.01.07.