Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Mit tegyél, hogy ne utáljanak a játszótéren? 8 jó tanács

mindennapi anya Mit tegyel, hogy ne utaljanak a jatszoteren

1.       A saját gyerekedet neveld, ne másét!

 

A saját gyerekedet fegyelmezheted, zsarolhatod, „fenyegetheted”, de másénak max elmondhatod, hogy mi lesz a következmény.

Pl.: Homokszórás

Te gyereked: Ha szórod a homokot, akkor este hajat mosunk/ki kell jönnöd a homokozóból, stb.

Másénak: Kérlek, ne szórd a homokot, mert Petikének fájni fog, ha a szemébe megy. (persze ezt mondhatod a sajátodnak is, de a lényeg, h más gyereket nem rakhatsz ki a homokozóból, mert nem tetszik a játékstílusa)

2.       A saját gyerekedet védd, ne másét támadd.

Ha ütik a gyereked (márpedig ez ritka kivételtől eltekintve életkori sajátosság), akkor kapd fel, óvd meg, mondhatod az ütlegelőnek, hogy ez fájdalmat okoz a másiknak, DE ne a másik gyereket tedd arrébb, lökd meg, vagy „hogy képzeled?!” mondatokat hangoztass. Egy gyerekről beszélünk, valószínűleg indulatos, mert elvették a lapátját, vagy csak félt, hogy elveszik… tanítani kell őket az indulatkezelésre… nem azért jött a játszótérre, hogy a gyerekedet laposra verje… hidd el, a saját anyját is zavarja, hogy másokat bánt, de meg kell tanítani, hogy ne tegye.

3.       Mássz ki a gyereked seggéből!

Oké, most jöttetek le először a játszótérre, más gyereket még nem látott a fiad/lányod. Félted. Stb. Megértem. Maradj is mellette, érezze magát biztonságban, de ha már felszabadul, és egyedül is próbálgatja az újat, akkor ne állj a sarkán! Legyél elérhető távolságban, ha szüksége van Rád, hogy lásson, hogy minden rendben, de engedd, hogy felfedezze a játékokat, a társait.

4.       Szuper jó, ha tudsz anyukákkal beszélgetni, de fél szemed maradjon a gyerekeden!

Persze szuper, hogy végre két szavas mondatoknál hosszabbakat is megértenek, sőt válaszolnak rá, de azért a játszótérre a gyerkőc kedvéért (is) mentek. Nem kell mellette sertepertélni, de azt tudod nézni, hogy nem Batmant játszik a mászókán, és leveti magát a mélybe, vagy nem más gyerekét veri laposra, mert ránézett a kislapátjára.

5.       Felejtsd el a „csináld azt,… hogy”, „azt kell tenned…” kezdetű mondatokat, mert kikaparják a szemed!

Tökéletes hely a játszótér arra, hogy új tippeket, trükköket tanulj, DE, azt lehetőségként kínáld fel a másik anyukának: „mi azt csináljuk, hogy…”, „nálunk az vált be, hogy..” kezdetű mondatok kiválóak. A cukrászdában sem falod fel az összes sütit: van amit szeretsz, vagy van, amit kipróbálsz. A gyereken sem tudsz végrehajtani minden módszert, amit csak kitalálnak.

6.       A szülőnek háborogj, ne a gyereknek!

Egy 1-2-3-X éves gyerek még nem igazán érti a „Mit képzelsz magadról?!”, „Ezt hogy merészelted?” mondatokat. A gyereknek mondhatod, hogy „Jenőkének ez most nagyon fájt”, „Jenőke szomorú”, „Téged, ütöttek már meg? Akkor fájt? Most Jenőke is ezt érzi.” Ezt sem biztos, hogy megérti, de tettél egy lépést afelé, hogy felébreszd a másik gyerek empátiáját, megtanulja, hogy mit okoz, ha üt, rúg, csíp, harap. Anyukának aztán mondhatod, hogy „lehet-e valamit tenni, hogy Jenőkét máskor ne üsse meg?” a kedves kölke…

7.       Ismerd meg az „erőviszonyokat”, nézeteket

Ha ugyanazok a gyerek+anya párosokkal találkoztok minden nap, amire valljuk be, nagy esély van, mert nincs 10 játszótér, hogy minden nap máshová vigyük a csemeténket, akkor érdemes megbeszélni, hogy egy-egy helyzetet hogy kezeljetek. Pl. ha kisebb cívódás van egy lapáton, akkor megbeszélhetitek, hogy ezt ráhagyjátok a gyerekekre, mert megtanulják, hogyan oldják meg a konfliktusokat. De ehhez figyeld meg, hogy ha anyuka minden alkalommal letörli a gyerek kezét popsitörlővel, mikor az a homokba nyúl, akkor nem valószínű, hogy nyitott lesz erre a módszerre.

8.       Keress hasonló vagy elfogadó mamikat

Nem kell megváltoznod, csak mert játszótérre jársz. Ha Te paramami vagy, akkor jobban meg fog érteni egy olyan anyuka, aki szintén aggódik, ha megbotlik a csemetéje. Ha viszont akkor mész oda a gyerkőcödhöz, ha még esés után egy perccel is sír, akkor inkább a lazább anyukák társaságát keresd.

 

Nehéz indulatmentesnek maradni a játszótéren, de érdemes, a gyerekek és a jó hangulat érdekében.

Légy nyitott! Légy elfogadó! Hallgasd meg a többieket – sokszor elmondják az anyák, hogy mit miért csinálnak – így könnyebb megérteni őket és a gyereküket is!

És ne feledd: a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve... szóval gondold át, hogy tényleg szükséges-e osztani az észt...