Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Mikor mész vissza dolgozni? Vagy akartok tesót?

mindennapi anya mikor mesz vissza dolgozni vagy tesot szeretnetek

 

Az utóbbi hetekben megszaporodtak ezek a kérdések: Mikor mész vissza dolgozni? Akartok tesót? Hogy tervezitek?

Nem is tudtam, hogy min lepődtem meg jobban: hogy van olyan kérdés, ami másnak előbb eszébe jut, mint nekem? Vagy, hogy kik teszik fel ezt a kérdést? Arról nem is beszélve, hogy ezt a legtöbben olyan természetesen kérdezik, hogy már én érzem kellemetlenül magam, hogy nem akarom ezt megbeszélni másokkal,

és végül még válaszoltam is olykor-olykor...

Rájöttem, hogy leginkább azon vagyok meglepve, hogy kik kérdezik ezeket. Mert a családtól, barátoktól ez valahogy egész természetes kérdés. Sőt, igazából, ha szóba kerül, az ember magától megbeszéli a dolgot. De hogy miért ez a téma a játszótéren, a kisboltban, vagy amitől ledobtam a láncot: a takarító bácsi is ez után érdeklődött, illetve kijelentette, hogy ennyi idős gyerek (17 hónapos) már mehet a bölcsödébe. Igen, mehet, sőt tudomásom szerint már 6 hónapos kortól mehet a gyerek bölcsibe.

Elgondolkodom, hogy ebben az életszakaszban ez lenne az udvarias beszélgetés egyik alappontja? Nem tudnak az emberek mit kérdezni? Vagy tényleg csak engem lep meg, hogy ez egy általános téma?

Mindenesetre elgondolkodtat a helyzet. És nem: nem megyek még vissza dolgozni. Vannak terveim, vannak ötleteim, amiket meg akarok valósítani. És most egy olyan életszakaszban vagyok, amikor már nem az hozza meg a döntést, amit mások gondolnak, amire mások utalnak, vagy amikről mások ítéletet mondanak, azt teszem, amit a babámnak, a családnak, és ami nekem jó. Igen, itthon „egyedül” lehettem és lehetek önmagammal, és elég érdekes ismeretséget kötök magammal így 30-on felül. Megismerem magam, és járom az utamat, és próbálok nem meglepődni a kíváncsi kérdéseken, és a meglepett arcokon. :D

Kérlek, mami-társak, ne ítéljük el sem azt az anyukát, aki pár hetes, hónapos babája mellől megy vissza dolgozni, és azt sem, aki 3 évig otthon marad a gyermekével! Hadd legyen ez a döntés az övéké: a családjuké és az anyukáé, akinek az életútjáról van szó.

2015.02.23.