Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Elfelejtett aludni

mindennapi anya elfelejtett aludni a gyerek avent

Egyik napról a másikra elfelejtette a kislányunk, hogyan is kell elaludni.

Nem tudom ezt jobban megfogalmazni. Nem mondom, hogy soha nem volt az alvással és az altatással problémánk, és volt egy-egy nehéz éjszakánk, ha betegség, fogzás, pocak fájás kopogott be Fanni kiságyába, de heti egy-egy esettől eltekintve a kis Pucok sokat, és megszakítás nélkül aludt.

Most pedig hosszú napok, vagy lehet már hetek óta minden megváltozott az alvás körül. Talán mostanra telt be a mamipohár, de elég nehezen viselem az új helyzetet.

Nem is olyan régen, ha letettük a kis Manót, akkor egy kicsit ringatta magát négykézláb, majd szépen elaludt. Éjjel, ha felébredt, megkereste a cumit, esetleg ismét kicsit hintázott, és aludt tovább. Most pedig, ha letesszük aludni, és kijönnénk, akkor keserves sírás következik, ami hamar átvált zokogásba. Próbáltam, hogy kicsit hagyom, és majd abbahagyja, de ha ez esetleg meg is történik, akkor tíz perc múlva még hangosabb kiabálás kezdődött. Olvastam mesét, de akkor úgy érezte a Kisasszony a helyzetet, hogy játék idő van. Ha dajkálom, akkor mutogat az ajtóra, hogy hozzam ki a szobájából. Egyedül az ének, simogatás, esetleg a földön melléfekvés beválik, de ezt addig kell folytatni, amíg mély álomba nem merül, különben amint próbálnánk kisettenkedni, már hangosan jelzi, hogy egy tapodtat sem menjünk tovább. Az így történő altatás pedig eltart fél-egy órán keresztül, amit torokkal és a kiságy felé görnyedve derékkal sem nagyon lehet bírni... És ez éjszakánként legalább egyszer megismétlődik. Felébred hajnali 2-3-4-5 körül Fanni, és 10-20 perc ölben séta, és legalább ennyi simi és ének segít csak a visszaalvásba.

Most biztosan sokan felszisszennek, hogy hiszen, ők így altatnak a kezdetektől, és lehet, hogy elkényelmesedtem, de én nem tudom feldolgozni, hogy ha eddig minden gond nélkül aludt egyedül a gyerkőc, akkor most miért nem? Szeparációs szorongás? De akkor attól miért nincs, ha elmegyek itthonról? Sorakoznak a kérdések, de megoldások területén egyelőre nagyon tanácstalan vagyok. Csak remélni merem, hogy hamarosan lesz megoldás, és megszűnik a földön vacogás, ágy fölé görnyedés. Mert ez a helyzet sem nekünk, szülőknek, de szerintem a kis Manónak sem jó.