Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

mindennapi anya neveles 1

Sokszor fülemben cseng még (utóbbi időben egyre többször) szüleim ékesszólása: "Majd megtudod, ha Neked is gyereked lesz, hogy milyen nehéz..." kezdetű mondatok sora.

És megtudtam. (Édes béklyó)

Nem is tudom, mikor kezdődött, vagy hol kellett volna elkezdeni, vagy máshogy csinálni...? Talán minden azzal indult, hogy Manó elkezdett kúszni, elérte a szőnyeg sarkát, majd le is kúszott róla, megnyalogatta a papucsot, majd a kukáig is eljutott...

A nagy örömködésben, és ámulásban, hogy már miket tud, mennyire cukimuki, mindig csak apró mosoly keretében jeleztem, hogy ejjj, anya papucsa koszos, ne nyalogasd; vagy a kuka nagyon piszkos, nem fogdossuk; nem mássz le a szőnyegről, mert felfázol, stb.

Majd kúszásból mászás lett és üldögélés, a papucsot, kukát leváltották, pontosabban csak mellé szegődtek a polcokról lerántható tárgyak, a fiókok, virágok, konnektorok.. Utóbbiak voltak az első nevelési megmérettetések.. Hiszen itt már nem csak egy kis baciról volt szó, hanem akár virágföld evésről, és áramütésről.

Mit tegyen ilyenkor az ember? Tanítsd meg neki, hogy mit szabad és mit nem. Persze ez így baromi könnyen hangzik, de kivitelezni már kicsit nehéz... Először kitartóan ismételgettem, hogy nem nyúlunk a konnektorhoz, nem tépjük a virágokat, nem eszünk virágföldet.... Mivel hasztalan téptem a számat, elgondolkodtam, hogy mit is kellene tenni. Rettentően ellene vagyok mindenféle fizikai bántalmazásnak, de végül amellett döntöttünk, hogy súlyosnak ítélt esetben (pl. konnektor piszkálás), rácsapunk a Kisasszony kezére. Mondanom sem kell, hogy ez is hasztalan volt. Talán mert erősebb volt az akarat a babában, vagy, mert érezte, hogy ez nekem borzalmasabb érzés, mint a neki szánt büntetés lenne... Végül beleuntam (vagy feladtam - nézőpont kérdése), és elpakoltam a virágokat, bedugdostam a konnektorokat....

Ez volt a nevelési próbálkozásom első, nem éppen sikeres próbatétele...

(folyt. köv.)

2014.11.24.