Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Menthetetlen fertőzés?

mindennapi anya sport

 

Van, amikor az ember keresi a bajt magának. Amikor sokat hall vagy olvas arról, hogy sok ember megfertőződött, de ahelyett hogy óvatos lenne, jó messzire elkerülné, inkább vonzza a veszély. Kockáztat. Közelebb merészkedik. Megégeti magát, de még közelebb akar jutni a tűzhöz.

Hogyan törd össze egy anya lelkét egyetlen mondattal?

mindennapi anya Hogyan tord ossze egy anya lelket egyetlen mondattal

Mondj vagy kérdezz olyat, amivel megkérdőjelezed, hogy jó anya.

Szerintem nincs olyan édesanya, aki ne küzdene a kétségekkel, hogy amit tesz, mond, csinál, valóban a legjobb-e a gyermekének. És aki felteszi magának a kérdéseket, biztos lehet benne, hogy a világ legszuperebb anyukája, mert lehet, hogy nem tökéletes, de örökké a legjobbra törekszik.

Hosszú hétvége

mindennapi anya hosszu hetvege

A kép csak illúzió. Laughing A séta egy majdnem kétévessel egyáltalán nem ilyen, ezt csak azoknak a szülőknek készítik, akik még nem tudják, hogy milyen lesz egy togyogóval, vagy a már totyogós szülőknek mutogatják, hogy vacakul érezzék magukat, hogy bezzeg, van olyan gyerek, aki szépen kézenfogva sétálgat a szülőkkel. Laughing

Szerethetünk-e egyformán két gyermeket?

mindennapi anya szerethetunk e egyforman ket gyermeket

Amikor azt hallottam, hogy anyukák beszélnek arról, hogyan lehet két vagy több gyermeküket egyformán szeretni, nem is értettem a kérdést. Miért ne lehetne?! És most, amikor hétről hétre közelebb kerülök ahhoz, hogy fizikailag is két pici baba édesanyja legyek, most bennem is felmerül a kérdés. Egyformán fogom szeretni őket? Mi lesz, ha valamelyiket jobban fogom szeretni?

Ekkor még sokat aggódtunk

mindennapi anya ekkor meg sokat aggodtunk

2015.05.13.

Fanni nem volt hajlandó hazajönni a játszótérről, végül félig vonszolva bejutottunk a lépcsőházba, a liftbe már be kellett tuszkolni, ahol pont volt egy kutyus, akit letámadott az én túlpörgött lányom, még a szájába is benyúlt. Közben meg majszolta a kiflijét. Jajjj, ezt nem is akarom látni. És a liftből is alig bírtam kivontatni. És üvölt. Egyik kezemben a táska, másikban a motor, tépem ki a kutyanyálas kiflit a kezéből, Ő meg vonyít.

Én kérek elnézést, hogy mikor is merészelek szülni...

mindennapi anya remult anya

2015.05.14.

Délelőtt megint van egy kis vérzés. A dokim tegnap azt mondta, hogy ha gond van, akkor ma fogad a sürgősségi időpontjában a rendelésén.

Este felkerekedik a család, elmegyünk a dokihoz. Megvizsgál. Szerinte nem lesz gond, de biztosat nem mondhat. A kis porontyunk a méhszájhoz közel tapadt meg, ezért lehet a vérzés. Kapok sok-sok kúpot, hogy segítsük a megtapadást. És pihenjek sokat. Erre én mondom, hogy pihenek, amennyit lehet egy 20 hónapos mellett. A doki felhúzza a szemöldökét, és kijelenti, hogy ha nem tudok pihenni, be is utalhat a kórházba.

Rosszullétek

mindennapi anya rosszulletek

2015.05.29.

Régen írtam. Miért? Mert már a monitor rezgésétől is hányingerem van. Bármitől hányingerem lesz. Voltál már másnapos? Na, azt szorozd meg sokszor, nagyon sokszor. Ez pont olyan, de alkoholt nem ittam két hónapja

Bölcsi jelentkezés

mindennapi anya bolcsi beiratkozas

Nagyon-nagyon jó lenne, ha kapnánk bölcsi helyet, de meg is lepne... bár nem tudom, h milyen szempontok szerint megy az elbírálás, de ha nézik a "jógyerek" faktort, akkor nekünk kevés az esélyünk... SmileFrown

A mai beíratáskor Fanni fel-alá rohangált, nyitogatta a szekrényeket és az ajtókat, belesett a padok alá, minden nyitott helyiséget felkeresett, amíg vártunk a sorunkra (egy valaki volt csak előttünk).

Nem vagyok "ősanya"... nekem kell valami más is, ami örömet okoz

mindennapi anya webaruhaz nyitasa

Élénken emlékszem még az első blog-bejegyzésem megírására. Nehezen jöttek a számra, akarom mondani a virtuális tollamra a szavak. Aztán ahogy elkezdtem írni, egyre több mindent akartam megosztani, leírni, elmondani, kiírni magamból. Napról napra, hétről hétre egyre több dolgot vetettem papír helyett a blog-oldalra.

Beszoktatás és edzés

mindennapi anya beszoktatas es edzes

Annyi minden történt és történik velünk, hogy csak részleteket tudok kiragadni.

Az utóbbi hetek egyik meghatározó eseménye volt, hogy eldöntöttem, elkezdek mozogni. Mozogni, mert kell az egészségemnek, mert még mindig akkora vagyok, mint egy ház, mert jól esik, és mert - és ez ösztönöz leginkább a kitartásra - mert a gyermekemnek példát szeretnék mutatni. Egyre több mindent utánoz. Néha göbe tükröt tart elém, amiben láthatom a rossz szokásaimat. És ez csak megerősíti, amit eddig is mélyen vallottam: a példamutató nevelést. Szeretném, ha a gyermekem szeretne mozogni, és ha ez eleve beépülne a mindennapjaiba.

Mikor mész vissza dolgozni? Vagy akartok tesót?

mindennapi anya mikor mesz vissza dolgozni vagy tesot szeretnetek

 

Az utóbbi hetekben megszaporodtak ezek a kérdések: Mikor mész vissza dolgozni? Akartok tesót? Hogy tervezitek?

Nem is tudtam, hogy min lepődtem meg jobban: hogy van olyan kérdés, ami másnak előbb eszébe jut, mint nekem? Vagy, hogy kik teszik fel ezt a kérdést? Arról nem is beszélve, hogy ezt a legtöbben olyan természetesen kérdezik, hogy már én érzem kellemetlenül magam, hogy nem akarom ezt megbeszélni másokkal,

Köszönöm. Mert én így élem meg az épülést.

mindennapi anya koszonom mert en igy elem meg az epulest

Telnek a napok és az éppen aktuális gyereknevelés, betegség és mindennapi problémák mellett is épül és szépül a honlap, növekedik a Facebook közösségünk. Számomra ez több mint hihetetlen. Biztosan vannak, akik számára ez természetes, de nekem nem az, nekem minden egyes bejegyzés, minden egyes poszt, és főleg minden egyes lájk újabb és újabb örömet okoz. És elgondolkodtat, hogy mi az oka a kishitűségemnek, hogy én ezt nem hittem el, hogy meg tudom csinálni?!

Fogak kontra vírus?

mindennapi anya fogak kontra virus

Vajon az orvosok egyáltalán nem tudják a szülő helyébe képzelni magukat? Milyen képességekkel kellene nekünk, szülőknek, rendelkeznünk, hogy magabiztosan eldönthessük, elvigyük-e orvoshoz a két napja lázas gyermekünket vagy sem?

Szeretetnyelv - könyvajánló

mindennapi anya szeretetnyelv konyvajanlo

Gray Chapman - Egymásra hangolva (Öt szeretetnyelv a házasságban) című könyvét még a babánk születés előtt olvastam. Rendkívül hasznos olvasmány volt, hiszen újabb lehetőséget adott a kezembe, illetve a kezünkbe a Férjemmel együtt, hogy még sok-sok éven át megőrizzük a mostani harmóniát a házasságunkban. Megismertük és felismertük, hogy milyen kommunikációval és tettekkel tudunk legjobban figyelni, kedveskedni a másik félnek. Rájöttünk, hogy teljesen máshogy mutatjuk ki a szeretetünket, és máshogy vágyunk a szeretetre.

A kötődve nevelést is eltúlozzuk?

mindennapi anya a kotodve nevelest is eltulozzuk

23-án reggel, amikor felkeltem még csendes volt a ház. Átgondoltam a napi teendőket, és elmosolyodtam, hogy holnap már 24. Kezdődik a karácsony érdemi része. Faállítás, család, bejgli. Mióta gyerekem van, már másként tekintek a szüleimre. Sokkal együtt érzőbb vagyok, látom, hogy nem lehetett Nekik egyszerű dolguk velem. Smile Szeretem Őket, ragaszkodom, kötődöm hozzájuk. Igen, kötődöm. Amikor ez a gondolat átsuhant a fürdőszobában az agyamon, akkor gúnyos mosoly jelent meg a tükörben az arcképemen.

DuracellBébi

mindennapi anya duracellbebi

Betegeskedünk. Értsd ezalatt, hogy a kis Manó beteg, és Apa, Anya meg mindent megtesz, hogy erről elterelje a figyelmet. Legalábbis nekünk meggyőződésünk (volt), hogy szegény gyerek annyira szenved a láztól és a patakokban folyó orrától, az egész nap kimaradt alvástól, hogy muszáj állandóan vidáman tartani. Nevetgéltünk, mesét néztünk, játszottunk...

Betegség sállálállálááá

mindennapi anya betegseg sallalalallala

Gyakran emlegeti Anyukám, hogy a Húgommal "szerettünk" karácsonykor betegeskedni. Általában 24-e előtt, vagy aznap, esetleg Karácsony napjait választottuk ki a mandulagyulladásra, náthára, foggyulladásra, torokgyulladásra... alap volt, hogy láz legyen, és ne tudjuk kihagyni az ügyeletet sem a kari-programból. Smile

Ezt a remek érzést most, mint szülő élhetem át én is.

Ha anya beteg...

mindennapi anya beteg

Talán láttátok azt a reklámot, amikor anyuka megbetegszik, és apuka próbálja kordában tartani és ellátni a gyerekeket több-kevesebb sikerrel, aztán a szuper gyógyszer turbó sebességgel hat, és anyuka estére meggyógyul, és helyreáll a világ rendje.

Büntetés kontra jutalmazás

mindennapi anya jutalom buntetes

Természetesen nem minden esetben a nem megfelelő viselkedési mintánkat tükrözi a gyermek, hanem saját határait keresve ráakad egy olyan tevékenységre, amit mi nem tartunk helyesnek. A gyerek számára élvezetes, plusz még anya is azonnal figyel rám... Mi kell ennél több, hogy jó sokat ismételje..?!

Gyűlt, gyűlt és gyűlt bennem a kétségbeesés és a düh, mert a gyerekem semmiben nem hallgat rám... Frown Estére arra lettem figyelmes, hogy megfájdult a torkom a sok beszédtől, rendre utasítástól és „nem”-ektől, de eredmény semmi nem volt.

Nevelni piszok nehéz... 4.

mindennapi anya neveles 4

Ha meghatároztuk, hogy milyen irányelvek mellett szeretnénk a saját gyermekünket nevelni, és azt is megfogalmaztuk, hogy miket nem szeretnénk semmiképpen követni, ezután jön a legnehezebb rész. Átültetni mindezt a gyakorlatba.

Piszok nehéz munka lesz.

Minden elsőre fog sikerülni. Nem. És ettől még nem fog összedőlni a világ.

Sőt merem állítani, hogy akkor sem lesz gond, ha 10 esetből egyszer félrefordítjuk a fejünket. Hiszen mi is emberek vagyunk, nekünk is vannak pocsék napjaink...

És honnan tudjuk, hogy mi az, amit ki kell javítani? Figyeljük a gyermekünket. Milyen szokásokat, tulajdonságokat, milyen viselkedést folytat, amit nem szeretnénk látni?

Nevelni piszok nehéz... 3.

mindennapi anya neveles 3

A téma a nevelés. És megpróbálom megfogalmazni, hogy az én irányom merre is vezet ezen a rendkívül kanyargós és rögös úton.

Először tisztáztam magamban, hogy a szülői házból mely szempontokat szeretném tovább vinni és tovább adni az én gyermekemnek. (Bevallom, ezt a gondolatsort már gyerekkoromból hozom, bár akkor még leginkább azt mantráztam, hogy mi az, amit én soha nem szeretnék elkövetni a gyerekemmel.)

A szakirodalmat áttanulmányozva, és ismereteimet folyamatosan bővítve azt is eldöntöttem, hogy igyekszem a gyermekem számára a lehetőségekhez képest minél tovább biztosítani a gyermekkort, amikor a játék szabadsága lesz a legfőbb feladata.

A határok megszabására is kialakítottam az elméletemet:

Nevelni piszok nehéz... 2.

mindennapi anya neveles 2

Második nevelési próbatétel Fanni lábra állásával, majd elindulásával, kopogtatott be hozzánk..

Eme új tudomány kb. fél méterrel növelte meg a veszélyzóna magasságát. Smile

Jöttek a magasabb polcok és fiókok, akvárium, hűtőmágnesek, vödrök, kuka tartalma, kanapén felejtett cuccok.... Folyton a nyomában voltam a Lányomnak, hogy óvja a testi épségét, és a lakásét is.

Az eszemmel tudom, és sokat olvastam is, hogy most abban a korban van a gyerek, amikor feszegeti a határát. Hagyni kell, hogy megismerje önmagát, megtudja, mennyire mehet el, ugyanakkor szabni kell feltételeket, húzni kell határokat, alkotni kell szabályokat, amiket neki is meg kell tanulnia. Marha bölcs ember volt, aki ezt kitalálta, csak a receptet felejtette el felírni... Hol van a helyes határ? Melyek azok a szabályok, amelyeket muszáj megalkotni, és melyikeket már túlzás bevezetni? Mennyire kell betartani a szabályt? Mikor lehet megszegni?

Nevelni piszok nehéz... 1.

mindennapi anya neveles 1

Sokszor fülemben cseng még (utóbbi időben egyre többször) szüleim ékesszólása: "Majd megtudod, ha Neked is gyereked lesz, hogy milyen nehéz..." kezdetű mondatok sora.

És megtudtam. (Édes béklyó)

Nem is tudom, mikor kezdődött, vagy hol kellett volna elkezdeni, vagy máshogy csinálni...? Talán minden azzal indult, hogy Manó elkezdett kúszni, elérte a szőnyeg sarkát, majd le is kúszott róla, megnyalogatta a papucsot, majd a kukáig is eljutott...

Jófej mamik, és a többi

mindennapi anya jofej mamik es a tobbiek

Tegnap még ezt a bejegyzést erős felindulásomban akartam megírni, de mára kicsit máshogy látom a dolgokat.

Történt ugyanis, hogy a kis 14 hónaposommal elindultunk popsitörlőt venni. Kivételesen nem a közelebbi drogériába mentünk, mert nem messze a másikban akció van. Szitált az eső, így várakoztunk a megállóban. Már látszott az alacsony pados busz sziluettje, amikor két másik babakocsi is érkezett.

Felszálláskor igyekszem a lehető legkulturáltabban viselkedni, ezért általában úgy állok a babakocsival a buszra várva, hogy a leszállók kényelmesen elférjenek, de amint lehet, gyorsan fel tudjam tenni a kocsit a járműre. Most is így álltam, amikor a másik két mami mindenféle gondolkodás, leszállók leengedése vagy egyéb nélkül, lényegében áttolták rajtunk a babakocsikat, és felnyomakodtak a buszra...

Én vagyok én, Te vagy Te, ki a hülye? SENKI!!!

mindennapi anya en vagyok en te vagy te

Ne is menjünk messzire, csak egy kedves kis minihavert nézzünk, aki kb. egyidős MiniManóval.

Az egyikük 12 hónaposan már tipegett, a másik 13 hónaposan tette meg az első lépéseket.

Az egyiküknek 12 foga van, míg a másiknak csak 2.

Az egyikük napi ötször eszik 200-250 g-ot, mindent megkóstol, és az étkezések között igényli a nasit, míg a másik a reggelin és a vacsin kívül csak egy-egy joghurtot, kevés gyümölcspépet eszik..

Nehéz napok visszatérnek...

mindennapi anya nehez napok visszaternek

Mostanában már kezdtem úgy érezni, hogy minél nagyobb a mi kis Tündérünk, annál egyszerűbb lesz vele az élet... de pár napja olyan, mintha bolondgombát evett volna. Nyűgös, hisztis, vergődik, keresi a lázadási pontokat... váááááááááá. Komolyan mondom, olyan mintha az idegszálaimon táncolna, és egy-egy rúgással el-elpattintana egyet-egyet...

Háziorvos

mindennapi anya haziorvos

Számtalan megoldandó helyzettel találtam magam szemben mióta Manóval élek, közlekedem, kelek, fekszem, létezem... Rengeteg dologra megtalálom a megoldást, hogy miként jutok el a város másik felére BKV-val, hogy hogy pihenjek, mikor főzzek, mikor szőrtelenítsem a lábam, mikor írjak blogot, mikor vásároljak, stb. Az emberek többsége segítőkész, megértő, abszolút pozitív csalódás. Biztosan közrejátszik az elbűvölő, tisztalelkű gyermektekintet, amit Fanni sugároz. Ki merem mondani, hogy ha nem is egyszerűen, de eddig lényegében mindent meg tudtam oldani Vele/mellette.

De most jött egy akadály, amit szintén meg fogok oldani, de a felháborodásomat ki kell adnom magamból. Undecided

Gyertek elő, fogacskák!

mindennapi anya fogak

Manó négy hónapos lehetett, amikor először észrevettem, hogy megdagadt az ínye. Nyűgös is volt, és emlékszem, hogy kicsit náthás is lett. Tudtam rögtön, hogy hamarosan kibújik az első fogacskája...

Na, persze, ahogy a nagykönyvben meg van írva... Smile Csak nem bújt elő az a fránya fog...

Cumiágy

mindennapi anya cumiagy

Az alvás dolog nem ment simán az elmúlt hónapokban. Fanni egyre többször kelt fel éjjel. Hangos égzengéssel adta a tudtomra (Férjem tudtára nem igazán, mert Ő ezt a légvédelmi sziréna jellegű üvöltést is átaludta...), hogy azonnal, de azonnal repüljek, és tolja be a cumit a kis szájába. Először egyszer-kétszer keltünk, majd volt, hogy négyszer-ötször-hatszor, óránként... És ha ez még nem lenne elég, már nem csak a cumi kellett. Keserves sírás közepette sétáltam karomon a kislányommal.

Nyaralás, avagy hogyan változnak a nagy tervek indulás előtt

mindennapi anya nyaralas

Nyáron voltunk nyaralni. Mindent totál babaszemmel próbáltunk, megtervezni, megszervezni, előkészíteni.

Indulás előtt 3-4 nappal a mi kis gyönyörűségünk megbetegedett. Lázas lett, folyott az orra... Teltek a napok, órák, a helyzet változatlan volt... közeledett az óra, perc, amikor meg kellett hoznunk a döntést. Mit tegyünk? Hogyan tovább? Induljunk el együtt a kis beteggel? Vagy maradjunk itthon? Vagy a kis Manót bízzuk a nagyszülőkre?

Facebook posztok és a valóság

mindennapi anya facebook es a valosag

Az anyaságnak nem tesz jót a Facebook.

Bár az eszemmel felfogom, hogy amit ott látok az nem a valóság, csak pillanatképek az emberek életéből, mégis hajlamos vagyok elhinni, amit látok, sőt kiegészítem szép tündérmesékkel, és akkor aztán be is következett a katasztrófa.

Mert mit is teszünk ki közösségi oldalakra?!

Mindenki okosabb nálam?!

mindennapi anya mindenki okosabb nalam

Miért van, hogy az emberek nem tudják elfogadni, hogy egyszerűen máshogy csinálsz valamit, mint Ők? Persze nem baj, ha van véleményük, és az nem ugyanaz, mint az enyém. Csak miért van, hogy még én érzem hülyének magam, és bár nem tántorítanak el a nézeteimtől, mégis úgy érzem, hogy bele vagyok kényszerítve a magyarázkodásba.

Kúszás-mászás-állás

mindennapi anya kuszas maszas allas

Írtam, hogy féloldalasan kúsztunk, és ezért kaptunk neurológiára beutalót, valamint konduktorhoz irányítottak. Mivel mindkét esetben hónapok múlva volt csak időpont, ezért felkerekedtünk, hogy elmegyünk privátba. Az ismerősök és a "saját" védőnő tanácsára is a Dévény-módszerrel történő tornát választottuk. Megpróbáltam felhívni az összes gyógytornászt, aki még emberi idő alatt megközelíthető (max. 1 óra BKV-val)... a végén már nem is ez volt a szempont, hanem hogy egyáltalán legyen időpont.

Strandoluuuuuuuuuuuuuunk!

mindennapi anya strandolunk

Napok óta keringett egy gondolat a fejemben, hogy strandra kéne vinni a kis Pöttömöt. Ez az érzés még a "semminemveszráhogyfürdőruhátvegyekfel" irtózatomnál is erősebbnek bizonyult, így megemlítettem a Férjemnek is, aki örömmel állt a kaland elé. Ma reggel felkelve pedig elkezdtünk ötletelni, hogy hová is menjünk. A cél az volt, hogy Budapesten kívüli strandot találjunk két okból kifolyólag: 1.) talán nem lesz akkora zsúfoltság;

Esziknemeszik 2.

Mindennapi anya esziknemeszik 2

folyt.

Így múlt pénteken ahelyett, hogy utaztunk volna vidékre az esküvőre, mentünk vérvételre, és este vissza az eredményért, majd a dokihoz. Egyszerre dúlt bennem a kétségbeesés, hogy mi lesz a kisbabámmal, és a mérhetetlen szomorúság, hogy lehet, hogy nem lehetek ott a testvérem esküvőjén.

A torkomban dobogott a szívem, és csak kapkodtam a levegőt, amikor mentem átvenni a vérvétel eredményét. Remegve fogtam meg a papírt és téptem ki a hölgy kezéből, aki az ablakon át felém nyújtotta. Azonnal megnéztem.

Esziknemeszik

Mindennapi anya esziknemeszik

Hol is kezdjem?! Annyi minden történt velünk az utóbbi egy hónapban, hogy nem is tudom, hol kezdjem a mesélést. Milliószor eszembe jutottatok, hogy mennyire szívesen megosztanám Veletek a pillanatnyi érzéseket és lelki viharokat, a boldog perceket, és a szorongó, sírással tűzdelt napokat.

Gyerek és a kutya összehasonlítása

mindennapi anya gyerek es a kutya

Ahogy cseperedik a kis Manó, egyre többször jutott eszembe, hogy olyan, mint egy kiskutyus. Naponta van valami, ami emlékeztet gyerekkorom kölyökkutyusaira. Elsőként talán a lábbeli imádat, ami feltűnt, hiszen alig bújtunk ki a papucsból, Ő már mindent megtett, hogy megszerezze azt, pedig még mozogni is alig tudott. Ha pedig megszerezte/megszerzi, az az első, hogy már tolja is a kis szájába, nyalogatja a talpát.

Anya nélkülözhetetlen... vagy mégsem?!

mindennapi anya Anya nélkülözhetetlen vagy mégsem

Amikor először távol van anya...

A leány- és legénybúcsú szervezése együtt járt a személyes jelenléttel is. Smile Így megtörtént a hétvégén a leghosszabb távollét a Kisasszonytól.

Édesanyám és Édesapám vigyázott Manóra. Természetesen hagytam egy listát, hogy mikor mit kell ennie, mennyi eltérés lehet időben és mennyiségben, és egy kisebb előadásban vázoltam a lehetőségeket, hogy milyen eshetőségek vannak evésnél, játéknál, alvásnál...

Féloldalt kúszunk

mindennapi anya feloldal kuszunk

Azért a nagy pörgésben történtek velünk babadolgok is.

Nagy hévvel újságoltam, hogy kúszik a Manó, és hogy milyen kis béna, ahogy csinálja, de hát ez is irtó cukinak tűnt az én szememben. Smile És mint lelkes anyuka, aki "nézd, mit tud már a gyerek?!" felkiáltással mutogatja a gyerkőcöt, mint valami bazári majmot, a Védőnőnek is produkáltattam a gyereket. Még szerencse... Mert így kiderülhetett, hogy annyira nem szupicuki, ahogy az én szemem fénye kúszik.

Események az elmúlt hetekből

mindennapi anya esemenyek az elmult hetek esemenyei

Hol is kezdjem... Amint írtam beindult a lagzi-szezon, és az első esemény a Húgom és a Sógorom leány- és legénybúcsúja volt, amit én szerveztem. Szerintem jól sikerült, mondjuk volt benne munka bőséggel. Laughing Manó mellett elsősorban este, és éjjel tudtam készülni a feladatok összeállítással, póló logózással, ajándékok készítésével, csomagolásával, meghívó kiküldésével, résztvevők üldözésével... két bevásárló túránk is volt, ami bár célirányosabb nem is lehetett volna (csak a listán szereplő dolgokat vettük), mégis mozgalmas volt a Manóval. Smile

Hamar kiderült, hogy nem fog egyszerre menni a blog írás, a honlap előkészítés a búcsú szervezés, a háztartás ellátása, és elsősorban a most már száguldozó Manó maradéktalan gondozása.

Hónap blogja 2014 májusban

mindennapi anya hónap blogja

Ma belépek, mert végre újra tudok Nektek írni. És azon töprengek, hogy mivel is kezdjem, hol kezdődjön az eseménysor bemutatása, ami az elmúlt napokban történt, és amit nem tudtam rögtön megosztani Veletek... És amikor rámegyek a kezdő oldalra, szemem átsiklik a "Hónap blogja" bejegyzésen, majd rákattintok az e-mail mezőre... Ééééés hirtelen visszaugrik a szemem...

Felpörög a mami

mindennapi anya felpörög a mami

Azt hiszem az elkövetkezendő másfél-két hónap elég aktívan fog telni. Smile Kicsit visszaköszön a régi énem. Smile Bevallom, kicsit élvezem, de még nem tudom, hogy kis Manó hogy fogja tolerálni. Az utóbbi időben lelassultam az Ő szintjére. Értem ez alatt, hogy "csak" körülötte ténykedtem, elláttam a házimunkát, és belevágtam két hobbiba (egyik a blog és a honlap, a másik pedig a fotózás, de ebben még az alap szint alatt vagyok. Smile)

Namármost kérem szépen, a következő időszakban lesz 3 esküvő, amiből kettő a Férjem és az én testvéremé. Lesz egy-egy lány- és legénybúcsú és egy lánylegénybúcsú (egyben lesz a kettő).

Luxus nap, avagy amikor anya lazít

mindennapi anya luxus nap avagy amikor anya lazít

Ma igazi anyaluxusban van részem. Smile

Legelőször is le kell szögezni, hogy a Férjem keményen dolgozik minden nap, és nagyon büszke vagyok rá, hogy minden stresszel megbirkózva végzi a munkáját, ingázik minden nap, és azért itthon is segít. Már írtam, hogy nekem önmagammal szemben is elvárás volt, hogy "ha már itthon vagyok", és "nem dolgozok", akkor a háztartást is ellássam a baba mellett...

Diéta 2.

mindennapi anya dieta

Ígértem, hogy beszámolok a diéta eredményéről. Nos, az eddigiek alapján jónak minősítem. Smile

Ma egy hónapja kezdtem el az új étkezést. Eddig 4-5 kg ment le. Pontosan a terv szerint kb. heti 1 kg. Nem eszek lisztet, cukrot, krumplit. (Kivétel Húsvét, ekkor azért lesettenkedett a torkomon néhány sütike... Meg a halászlé és a húsleves is tésztával volt készítve... és krumplisali is volt... ok, Anyukám főzött... Laughing )

Anya szépül

mindennapi anya anya szepul

Korábban már írtam ama elvetemült lépésemről, hogy diétába fogtam. Persze ésszel csinálom, és magamhoz képest igyekszem türelmes lenni, mert én az "adj, Uram, de rögtön!" típus vagyok. Szerencsére már 2-3 kg le is ment, persze a legkevésbé sem észrevehető a hájtengerben, de azért jól esik látni a mérleget. Laughing

Ma pedig egy újabb állomásához érkeztünk az anya-lánya viszonynak.

Terhességem története

mindennapi anya terhessegem tortenete

Ahogy a Férjem egyre többet beszél a második babáról, és egyre csak tervezi és tervezi, nekem sok-sok emlék jut eszembe a kis Manóval való várandóságról, szülésről, első hetekről. Érdekes, hogy egy-két dolgot az idő mennyire megszépít, és még a nehéz napokra is mosolyogva emlékszem vissza. Smile

Miután kiderült, hogy szülők leszünk, és hogy miért is vannak a sorozatos rosszullétek, határtalanul boldog voltam. És kétség sem fér hozzá, hogy a várandósság minden napján ugyanígy éreztem. De azt is el kell ismernem, hogy nem véletlenül nevezték el a babavárást terhességnek.

Csodalény, avagy a természet határtalan

mindennapi anya csodaleny

Napok óta bele-belekezdek egy-egy bejegyzésbe, de nem jutok a végére. Nem jön az "ihlet". Eddig mindig, amikor leültem blogot írni, csak úgy dőltek belőlem a szavak. Nem mindig sikerült egyszerre megírni, de már az első szótól tudtam, mit fogok megosztani Veletek. Most meg elmélázva üldögéltem mindig a gép felett. Eddig. Most rájöttem, hogy mi ez az új érzés itt bent. Smile

Diéta 1.

mindennapi anya dieta

Mindig is pufirizsa voltam. Az évek során néha pufibb, néha vékonyabb, de az alakom eredendően sem nádszál-kategória. Mikor eldöntöttük, hogy babát szeretnénk, éppen életem csúcspufiságos állapotában voltam, de úgy gondoltam, majd ráérek a szülés után fogyókúrázni. A terhesség alatt meg majd odafigyelek, hogy ne szedjek fel túl sokat.. Na, persze..

Utazunk 1.

mindennapi anya utazas

Ha igazi kalandot szeretne a család, akkor utazni kell. Smile Soha nem felejtem el az első utunkat vidékre. Smile Én Budapesttől kb. 200 km-re lévő faluból származom. IrtóMiniManót 4 hetesen vittük haza megmutatni a Dédinek. Még azt sem tudtuk mindig, hogy melyik a gyerek eleje, és melyik a hátulja, hogyan fogjuk, minek kell büfizni, pfff kakit kell pucolni, stb.

Altatás. Próbálkozások egy témára.

mindennapi anya altatas

Most a pozitív napjaimat élem, szerencsére, vagy végre valahára.. Smile Nem hiszem, hogy örökké tart, de kiélvezem minden percét. Smile Nagyon jó lenne így maradni, mert a KisHusin is látom, hogy neki is jó, ha anyának több türelme van.. Ehhez a jobb közérzethez a pihenés is hozzájárul, mert újabb állomásához értünk az alvás-evolúciónkban.

Bababarát, antibababarát 1.

mindennapi anya bababarat

Ez a tavaszosdi nagyon jól jött nekünk. Azért tűnök el egy-egy napra, mert többet megyünk ki sétálni, ügyeket intézni. Jót tesz nekem ez a mozgolódás. A kedvem is jobb. Mondjuk minden menetelés egy kaland: Elég lesz-e a tervezett idő? Elérjük-e az alacsony pados buszt/trolit? Milyen idő lesz? Van-e zebra a környéken? MiniManó bírja-e az utazást? És ha nem minden a terv szerint alakul, akkor legyen nálunk pótkaja, pelenka, tea, esővédő, váltóruha, játékok, stb. Smile

Persze sétálni nem felszerelkezve indulunk, de ügyintézéshez kell a felkészültség. És innen jött az ötlet, hogy ha nagyobb "kirándulást" teszünk, akkor megírom a tapasztalatokat, hogy hol találok bababarát pontokat, ahova lehet tervezni kiruccanásokat. Ha szeretnénk vagy muszáj, akkor irány a nagyváros! Kalandra fel, Anyukák! Smile

Megbolondulok

mindennapi anya megbolondulok

Napok óta foglalkoztat egy téma, amit szeretnék megírni, megosztani, de nem tudom megfogalmazni. Most sem tudom, hogy sikerül-e leírni, de megpróbálom.

Egyszerűen nem tudom, mi van velem. Egyszer egész jól elvagyok, néha meg pillanatok alatt robbanok bármi miatt, pl. ha nem eszik rendesen a gyerek; ha a Férjem nem veszi észre, hogy kitakarítottam; vagy akár azon is kiborulok teljesen, ha a kukába belecsúszik a szemeteszsák.. Nem tudom megmagyarázni, hogy ezek miért vannak, de annyira ideges leszek, hogy üvölteni tudnék.

Bukás, avagy hogyan mondjuk szépen, hogy lehány a gyerek?!

mindennapi anya bukas avagy hogyan mondjuk szepen hogy lehany a gyerek

Előre szólok, hogy ez nem egy guszta bejegyzés lesz. Smile

A babák cukik. És cukiságok hogy csinálhatnak nem cukiságokat?! Márpedig csinálnak. Teljesen természetes biológiai folyamatokat is, amik nem éppen cukiságok. Például teli pelus, ami szintén megér majd egy bolgbejegyzést, de most a másik kijárat termékével foglalkoznék: a bukással.

Mert én egyedül is bírok mindent...

mindennapi anya mert en egyedul is birok mindent

Az idegzsábás nap után tegnap elengedős napot tartottam. Kezdtem azzal, hogy nem főztem, mert szerencsére volt még előző napról kaja. Smile Máris százszor jobban éreztem magam. Manó is nyugis volt. Egész nap nem csináltam semmit, csak mostam, rendet raktam, volt itt a védőnő, átválogattam a ruhákat, mert megint méretet ugrottunk, etettem, böfiztettem, pelenkáztam, dajkáltam, játszottam, mosogattam, fertőtlenítettem, ilyesmik.

Pokoli este, mert van, amikor minden összejön

Mindennapi anya pokoli este

Már a reggel is nehéz volt. Pedig ma luxusnapot akartam tartani, ami azt jelentette volna, hogy addig alszom, amíg a Manó. Persze kb. 2 órával előbb kelt, azaz amikor eleve szoktam. Smile Na, jó, van ilyen. Azért csak elkezdődött a nap. Velős hisztivel megfőztem a babakaját, nekem maradt a virsli, hogy elkerüljük a további hangoskodást. Ebéd után séta barátokkal. Klassz volt, beszélgettünk, még egy limonádéra is beültünk. Manó egész jól viselte, leszámítva hogy egy darabon a kezemben vihettem.. Nem aludt túl sokat, de ez már nem meglepő.

Munka után Apa hazaugrott, majd ment a srácokkal sörözni, beszélgetni. Ráfér. Húzza az igát minden nap. És a legutóbbiról is lemaradt miattam, mert akkor volt az évfordulónk.

Szóval ketten voltunk itthon a Manóval. Kicsivel hét után kezdődött minden.

Bébi flört, mert nem lehet elég korán kezdeni

Mindennapi anya bebi flort mert nem lehet eleg koran kezdeni

Tegnap kiszabadultunk itthonról. Egy babás ismerőssel találkoztunk. Persze horror volt az indulás, de túléltük. Mondjuk, azt hozzáteszem, hogy MiniManó úgy üvöltött induláskor, hogy úgy éreztem, ha a trolin is ezt csinálja, akkor haza kell vele jönni.. De lehiggadt.

A program egy kávés beszélgetés és bababoltozás volt. Vettem ültető fürdetős bigyót, és vagyonba kerülő aventos tárolót, mert előre fogok főzni, elegem van a rengeteg kutyulásból, turmixolásból, pépelésből, áttörésből, méricskélésből naponta... A bababoltnál volt egy kis játszós, megpihenős rész, ahol mi is etettünk, itattunk, pelenkáztunk, és kipihentük a bkvzós, zebrakeresős perceket.

És itt történt... Ha nem a saját szememmel látom, akkor el sem hiszem.

Orrszívó porszívó lelki háttere

Mindennapi anya orrszivo porszivo

Kedves Orrszívó porszívó!

Gyűlöllek és szeretlek is egyszerre. Szeretlek, mert szerintem észbontóan nagyszerű találmány vagy. Segítesz a kislányomnak, hogy ne kapjon arcüreggyulladást, hogy újra levegőt kapjon a kis orrán keresztül, ne csak a pici száján szuszogjon, mint aki meg akar fulladni. Segítesz, hogy a MiniManó újra gond nélkül a szájába tömhesse a játékokat, nyugodtan alhasson, ehessen, ihasson, szopizzon..

Viszont mérhetetlenül és kimondhatatlanul gyűlöllek is....

Házi praktikák

mindennapi anya citrom hazi praktika

Korábban nem voltam valami nagy konyhatündér és háziasszony sem. Most szinte mindennap főzök, háztartást vezetek, iszonyat sokat mosok, stb. Így a blogban szeretnék egy-egy bejegyzést a háztartási praktikáknak szentelni. Olyan trükköket és fortélyokat fogok leírni, amiket kipróbáltam, hatásosak, jelentősen megkönnyítették az életemet és korábban nem ismertem.

Íme, az első:

Az elengedés művészete

Mindennapi anya elengedes muveszete

Elengedés, vagy inkább: ELENGEDÉS! Smile

Mióta Minimanó megszületett sokat változtam, halkan merem mondani, fejlődtem jellemem bizonyos területén. Bár relatív, hogy miként definiáljuk a fejlődést. Smile

Mikor még terveztem, hogy milyen lesz itthon babázni, elég magasröptű célokat tűztem ki: megtanulok angolul, mindennap főzök, heti legalább háromszor sportolok, kézzel készítek dolgokat, egyedül kitakarítom és rendben tartom a lakást. Persze ezt mind amellett, hogy a világ legjobb anyukája leszek... Hat hónap után visszanézve egy mami-kabarénak tűnik az összes gondolat. Smile

Anyatípusok skatulyái

Mindennapi anya anyatipus skatulya

Nagyon kellemes hétvégénk volt.

Szombaton és vasárnap is barátokkal találkoztunk. Ez önmagában is csodálatos, de a ráadás, hogy nem nálunk voltunk. Smile A betegség miatt szerintem kb. 1,5-2 hete kint sem voltam a lakásból, úgyhogy ez most olyan volt, mintha szülinapom lenne.

Hogyan gyártottuk a Manót?

Mindennapi anya gyerek gyartas

Úgy elröppent ez a fél év. Nem is fél, hanem másfél. Emlékszem, amikor elmentem a nőgyógyászhoz, hogy fél év múlva babát szeretnénk, és erre fel akarunk készülni, ezért vizsgáljon meg, és mondja el, hogyan készítsük fel a szervezetünket a babavállalásra. A doki meg csak annyit mondott: "Menjen haza, és csinálják!" Smile

Remek nap

Mindennapi anya remek napja

A tegnap délután és a mai nap mesés volt. Smile Annyira jó anyának lenni. Smile Ezek a napok azok, amik mindig erőt adnak, segítenek a nehéz napok elviselésében és túlélésében. Smile

Egy nehéz nap története

Mindennapi anya beteg

A tegnapi nap rémes volt, és a ma délelőtt is.. na, az is rémes volt. Manó hisztizik és vergődik, nekem megfeszülnek és elpattannak az idegszálaim. Beteg vagyok. Folyik az orrom, ver a víz, ég a torkom. Persze gyógyszer szóba sem jöhet. Iszom a citrom-fokhagyma-méz koktélt. Pompás.

Köszöntelek, kedves blog Olvasó!

Mindennapi anya köszöntő

Kedves Anyuka! Kedves Olvasó!

Még soha nem írtam blogot, de egyszer ezt is el kell kezdeni. Smile

Férjem biztatására vágok bele az írásba. Köszi, Édi! Smile

Az ötlet onnan született, hogy a legtöbben nem szívesen beszélnek az anyaság árnyoldalairól. Mindenkitől csak a szépet, jót lehet hallani, de a nehéz napok rejtve maradnak. Alapjában véve én is csak azt tudom mondani, hogy a gyermekvállalás egy CSODA. Az hogy létrejön, és bennünk kifejlődik, majd megszületik egy új élet, az semmihez nem fogható. De...